Dezvoltarea bebelusilor in primul an de viata, pas cu pas

Un bebelus invata noi abilitati si deprinde invataminte in fiecare zi.  Iata principalele etape ale dezvoltarii in primul an al bebelusului luand in considerare faptul ca fiecare copil se dezvolta in propriul sau ritm si nu sunt lucruri general valabile.

Etape ale trezirii unui bebelus pana la varsta de un an

Un bebelus invata noi abilitati in fiecare zi. Iata principalele etape ale dezvoltarii sale. Dar fii atent, acest lucru nu este matematic: fiecare copil are ritmul lui!

Prima luna

Tot mai multe studii ale cercetatorilor din domeniul pediatriei arata ca zambetul este prezent de la inceputul vietii, asa ca sa nu te mire prea tare daca piticul tau va zambi inca din prima luna de viata. La doua-trei saptamani, copilul observa ca acest zambet provoaca bucurie parintilor sai, care il interpreteaza ca pe un semn al bunastarii. Apoi isi induce faptul ca zambetul sau provoaca o stare de bine si incepe sa repete acest comportament.

De la doua la trei luni

Este perioada de glorie a gangurelilor.  Unul dintre primii pasi in deprindere a limbajului este cel prin care bebelusului si ii place sa asculte vocea mamei sale si incepe sa reproduca sunete similare cu ceea ce aude…sau macar se straduieste. De asemenea, incepe sa urmareasca tot ceea ce se intampla in jurul sau sa recunoasca fete familiare si sa rada.

Patru pana la cinci luni

Bebelusul incepe sa intinda mana pentru a apuca obiecte. Este capabil sa distinga culorile stralucitoare si ii place sa se joace cu picioarele si mainile. De asemenea, este la varsta la care incepe sa reactioneze cand isi aude numele.

Sase pana la opt luni

Bebelusul incepe sa imite vorbirea noastra pentru adulti. Fara a fi inca constient de faptul ca este propria lui reflectie, ii place sa se priveasca in oglinda si, de asemenea, ii place sa vada alti bebelusi. In prezenta adultilor pe care nu-l cunoaste, pe de alta parte este timid. Acum este capabil sa exprime diferite emotii si trece rapid de la una la alta.

De la opt la douasprezece luni

Bebelusii incep sa-si arate dorinta de independenta, mai ales dorind sa manance singuri. La aceasta varsta, invatarea se bazeaza in principal pe repetare: bebelusul vrea ca noi sa citim aceleasi povesti din nou si din nou si sa jucam cu aceleasi jocuri. Este momentul in care apar si primele si cele mai dorite cuvinte: mama si tata, chiar daca va fi nevoie de putin timp pentru ca micutul tau sa le inteleaga sensul exact.

La douasprezece luni

La aceasta varsta, inca suntem la stadiul in care predomina limbajul corporal. Pentru a arata ce vrea, bebelusul face semn . El este totusi capabil sa inteleaga intrebari si ordine simple, precum “nu” sau “da”, o modalitate prin care copilul isi poate testa puterea in fata parintilor.

Leave a Comment