Cum se realizează legal procesul de extindere sau renovare a unei case vechi?

Intenționați să recondiționați o casă veche, poate chiar casa bunicilor? Dacă aveți nevoie de serviciile unui arhitect din Constanța la cel mai înalt nivel de performanță, De Stijl este echipa pe care vă puteți baza oricând. Vă oferim servicii de arhitectură profesioniste, dar și de sfaturi de care aveți mare nevoie pentru a putea face o extindere a unei case bătrânești.

Care este primul pas pe care trebuie să-l faceți pentru o astfel de extinere?

Ei bine, primul pas pe care sunteți nevoit să-l faceți este să mergeți la Primărie și să cereți un certificat de urbanism.

Ulterior, următoarea etapă implică obținerea autorizației de construire, iar certificatul de urbanism stă la baza acesteia. De exemplu, certificatul de urbanism aduce în atenție o o listă cu toate avizele care trebuie respectate, în vederea obținerii documnetului final, și anume a autorizației de construire. Aceasta din urmă este necesară pentru orice lucrare de construire, reconstruire, reabilitare, modificare, extindere, schimbare de funcțiune, inclusiv pentru instalații.

De asemenea, un al punct de interes pentru proprietar vizează obținerea avizelor, întrucât acestea se depun la instituții diferite, toate cu sedii separate.  În momentul în care intenționați să renovați o casă veche trebuie să primiți mai multe avize în ceea ce privește serviciile de salubritate, alimentare cu energie electrică, gaze, apă etc. În cazul lucrărilor mari, veți avea nevoie inclusiv de avize din partea ISU, dar și din partea ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții) pentru a se verifica structura.

Vestea bună este că un arhitect bun vă poate facilita calea spre obținerea unei autorizații de construire

Certificatul de urbanism arată pe larg toate lucrările pe care le veți realiza în ceea ce privește consolidarea unei casei vechi, pentru că acesta intervine chiar și atunci când aveți nevoie de obținerea Autorizației de Construire, ce se aplică și în cazul renovărilor.

Un lucru trebuie, însă, clarificat, pentru că în vederea obținerii acestui document trebuie să vă asigurați de faptul că anumite proiecte ce țin de arhitectura, structura și instalația casei sunt în regulă. De exemplu, în ceea ce privește clădirile vechi, va fi necesară de o expertiză tehnică, un fel de evaluare prin intermediul căreia veți putea afla care este spune gradul de degradare structurală a clădirii. Proiectele și avizele obținute trebuie depuse la serviciul de urbanism din cadrul primăriei pe raza căreia se află casa, urmând ca în termen de 30 de zile să fie eliberată Autorizatia de Construire (AC). Important de reținut este faptul că lucrările nu pot începe fără autorizație, așa că, ar fi bine să nu riscați în niciun moment și să vă puneți la punct toate documentele necesare prin care puteți demara procesul de renovare a unei case. Dacă simțiți că aveți nevoie de întăriri, De Stijl vă pune la dispoziție arhitecți din Constanța pricepuți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *