Cum se previn infectiile serioase

Hepatita C este o infectie care se manifesta prin inflamarea ficatului, astfel ca organul are de suferit si se deterioreaza considerabil daca problema nu este tinuta sub control. Pana nu demult singura modalitate prin care hepatita C putea fi tratata era administrarea unor medicamente pe cale orala alaturi de o serie de injectii saptamanale, insa in ziua de azi sunt disponibile antibiotice mult mai eficiente care trebuie administrate zilnic de la doua pana la sase luni.

Simptome

In primul rand, oricine trebuie sa stie despre hepatita C care sunt simptomele, fiind bine cunoscut faptul ca infectia evolueaza „in liniste”, fara a oferi semne timp de cativa ani, timp in care ficatul este afectat, urmand ca mai apoi sa apara si primele simptome. Printre acestea se numara sangerarile cu usurinta, lipsa poftei de mancare, ingalbenirea pielii, colorarea urinei, mancarimile pielii, pierderile in greutate, inflamarea gambelor si evidentierea vaselor de sange. Infectia cu hepatita C incepe cu o faza acuta, etapa care de cele mai multe ori nu este diagnosticata intrucat nu se manifesta in vreun fel, urmand ca dupa ce scade rezistenta la efort, iar muschii incep sa devina mai dureri sunt luate primele masuri.

Cauze

Infectia este cauzata de virusul hepatitei C si se transmite doar prin sangele persoanelor contaminate, astfel ca este combatut mitul conform caruia infectia se poate transmite prin sarut, insa este important ca cei care suspecteaza ca sunt bolnavi sa apeleze la medic in cel mai scurt timp pentru ca tratamentele sa fie mai usor de pus in practica.

Factori de risc

Ca in cazul multor altor afectiuni si infectii, exista cativa factori de risc, iar printre acestia se numara injectarea drogurilor sau tatuajele efectuate in conditii improprii. De asemenea, expusi sunt si cei ai caror mame au avut hepatita C sau cei care sufera de HIV, fie cei care au fost expusi in diferite moduri sangelui infectat.

Complicatii

Daca nu este tinuta sub control, hepatita C poate duce la ciroze, fiind tot mai dificil pentru ficat sa functioneze in mod normal, iar in cazuri mai rare poate sa apara si cancerul de ficat, astfel ca se recomanda apelarea la specialist imediat.

Prevenire

Cei care se intereseaza despre hepatita C trebuie sa stie ca exista si modalitati prin care infectia poate fi evitata, motiv pentru care se recomanda evitarea consumului de droguri, indiferent de modul de administrare, iar atunci cand se doreste un piercing sau un tatuaj, este esential sa fie alese doar saloane cunoscute pentru reputatia si profesionalismul lor. Nu in ultimul rand, cu toate ca riscurile sunt foarte mici ca hepatita sa se transmita prin act sexual, se recomanda ca acestea sa fie doar protejate, in special cu parteneri mai putin cunoscuti, pentru a evita situatiile neplacute.

Leave a Comment