Cum are loc o extractie de masea si cum trebuie sa actionam dupa aceasta procedura?

Uneori, extractia de masea este inevitabila, chiar daca nu ne place sa ajungem la stomatolog, insa, de cele mai multe ori, este chiar recomandat si necesar sa o facem. Cateodata, este necesar sa se extraga un dinte sau chiar mai multi, dupa un stadiu avansat de degradare. Acelasi lucru este valabil si pentru o masea care prezinta o carie grava sau o boala a gingiilor, care poate face si un dinte sa se strice repede si sa devina o zona dureroasa.

Dintii afectati, inclusiv maselele de minte, care sufera adesea atunci cand se afla in stadiu crestere, sunt extrase daca pozitia lor provoaca probleme la nivelul intregului sistem de dentitie.  De asemenea, extractia unuia sau a mai multor dinti sau masele poate fi luata in considerare si inainte de tratament ortodontic sau implant.

Extractiile simple se efectueaza pentru maselele care sunt vizibile in gura, care nu sunt deteriorati excesiv de carie si, prin urmare, pot fi extrase fara complicatii. Operatia in sine este nedureroasa, se efectueaza sub anestezie locala. Pentru a continua o extractie de masea, medicul stomatolog se asigura ca gingia nu este sensibila, apoi face inciziile necesare in jurul dintelui si il extrage.

O extractie de masea este intotdeauna precedata de un consult prin care se cauta riscurile hemoragice si se efectueaza o radiografie. Acest examen radiologic va determina daca este necesara o extractie simpla sau o extractie chirurgicala.

Extractiile chirurgicale iau in calcul maselele care sunt greu de lucrat, care au radacini puternice sau slabe sau care sunt deteriorate considerabil, de exemplu, carii adanci.

Procedura debuteaza cu anestezie locala, urmand ca medicul stomatolog sa faca o incizie a tesutului gingival si o alezare a tesutului osos din jurul dintelui. Odata ce dintele a fost indepartat, cavitatea este apoi curatata. In cazul in care o masea este inflamata care sufera, tesutul deteriorat va fi, in mod evident, indepartat. Finalmente, zona este inchisa folosind cusaturi medicale pentru a uni marginile tesutului gingival.

In ceea ce priveste sangerarea, aceasta poate aparea imediat dupa procedura. In cazul persoanelor care nu au afectiuni grave si sunt declarate sanatoase, sangerarea se opreste dupa 3 pana la 4 minute dupa extractie, dar micile scurgeri de sange pot continua timp de pana la 48 de ore.

Sangerarea va fi tinuta sub control de o bucatica de tifon din bumbac, pozitionata exact la locul extractiei, timp in care gura va fi tinuta inchisa, pentru a crea acea presiune de care este nevoie pentru ca sangerarea sa se opreasca.

Pe de alta parte, pot sa apara umflaturi usoare si temporare, car vor fi tinute sub control prin aplicarea de cuburi gheata, infasurate intr-o bucatica de tifon sau vata. In caz de durere, se vor prescrie analgezice de catre medic.

Leave a Comment