Cand are loc ovulatia si ce este perioada fertila

LifeUna dintre cele mai mari bucurii ale unui cuplu este aducerea pe lume a unui copil, insa acest eveniment maret trebuie planuit cu minutiozitate, fiind foarte multe reguli de care trebuie sa se tina cont. Atat viitoarea mamica cat si taticul trebuie sa faca cateva schimbari esentiale in stilul de viata pentru ca acest pas va aduce mai multa responsabilitate din partea amandurora, iar pana sa se ajunga aici este nevoie de determinarea momentului ideal pentru conceperea copilului. In acest sens este ideal un calendar verificare fertilitate intrucat cu ajutorul acestuia este mult mai usor sa fie aflate informatii cheie, iar sarcina poate aparea chiar si de la prima incercare.

Perioada fertila

Fiecare femeie are in ciclul menstrual obisnuit cateva zile in care sarcina este posibil, teoretic, cu cinci zile inainte de ovulatie si pana in ziua acestui fenomen inclusiv. Teoretic, o femeie nu poate ramane insarcinata in restul lunii, sansele fiind de numai 10%, insa pentru ca ciclul nu este stabil si poate varia de la o luna la alta, este important ca acesta sa fie monitorizat cu ajutorul calendarului menstrual.

Cand are loc ovulatia

Monitorizarea acesteia se face prin notarea in calendar a primei si ultimei zi a ciclului, iar ovulatia are loc cu 14 zile inaintea urmatorului ciclu, in cazul in care menstruatia are perioada obisnuita de 28 de zile. De asemenea, cele mai fertile zile sunt considerate ultimele 3 inainte de ovulatie, adica zilele 12, 13 si 14, iar in cazul ciclurilor mai lungi, de exemplu de 35 de zile, ovulatia are loc in cea de-a 21a zi, ceea ce presupune ca zilele cele mai fertile sunt 19, 20 si 21. In acelasi timp, in cazul ciclurilor mai scurte, de exemplu de 21 de zile, ovulatia are loc in cea de-a 7a zi, astfel ca zilele cele mai fertile sunt 5, 6 si 7.

Semnele ovulatiei

Intr-un calendar verificare fertilitate sunt notate toate informatiile esentiale cu privire la evolutia menstruatiei, insa inainte de toate este important sa se cunoasca semnele ovulatiei. Chiar daca menstruatia nu se deruleaza constant luna de luna, semnele sunt aceleasi, iar printre cele mai clare se numara schimbarile mucusului, care inainte de ovulatie devine mai transparent si poate fi asemanat cu albusul de ou. O alta varianta e reprezentata de monitorizarea temperaturii bazale, fiind ideala inregistrarea acesteia in fiecare inainte de a te da jos din pat, iar aceasta va creste cu circa un grad imediat dupa ovulatie, astfel ca pe aceasta cale e foarte usor sa se fie determinate cele mai fertile zile ale lunii. Temperatura se poate masura cu ajutorul unor termometre speciale care se achizitioneaza din farmacii, fiind foarte usor de folosit si se pot asemana testelor de sarcina.

Leave a Comment